Moussaka


Mannerströms moussaka med aubergine och potatis.
Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Ingredienser
(21)
2 auberginer
0.5 dl olivolja
8 kokta potatisar (ca 500 g)
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
2 tsk chiliflakes
salt och peppar
Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
salt och peppar

Köttfärssås:
Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

Etiketter:,